Others

Renovation in a town house

Renovation in a town house

The height of the ceilings, furrowed by wooden beams, and the distribution of its 95 m2 in two heights, fascinated the owners of this old fisherman's house located in the Barcelona town of Villasar de Mar. Como its transformation into a house required a reform something special, they went to the team of interior designers of Modus Vivendi. Together, they decided to keep original elements of the house and combine them with avant-garde solutions to achieve very personal environments characterized by the mixture of styles. Carpentry recovery was key. The access door to the house, the windows and the exposed beams They were rehabilitated with anticarcoma treatments. As for the distribution, the modifications were aimed at achieving wider spaces that better adapt to current needs. For example, the old corridor was incorporated into the hall where the existence of unrecoverable dampness in the wall was hidden behind colorful glass panels.

The passage to the rest of the house is now done through an original semicircular arch. From here you access the staircase that leads to the first floor, a toilet and the kitchen. As the toilet had small dimensions, the interior designers opted for a striking decoration that revalued the limited space available. For this they covered each wall with different materials, alternating tiles and paint in orange and blue. In addition, they balanced the proportions of the toilet by visually lowering the ceiling with fiber blinds. The kitchen also expanded and it became brighter, replacing part of the partition that communicates with the patio by a wall of pavements. A pantry was created next to it, in which an original brick vault was maintained. On the first floor, the master bedroom - accessed by a sliding door - was completed with a dressing room, which became independent from the rest area with a Pladur partition, and the bathroom was also expanded to make it more functional . Regarding the floor, a warm parquet was chosen on the first floor and rustic Catalan tuff on the ground floor, which contrasts with the current design furniture.

Advertising - Keep reading under Salon

The living room was painted white to enhance the natural light that enters through the window.

Under a colorful tapestry, acquired in Morocco, there was a shelf, by Ikea and a sofa, by Herma.

Entrance arch

An original semicircular opening communicates the living room with the rest of the house.

On the wall were placed glass panels that hide the dampness of the wall. Its design, very modern, contrasts with the rustic air of the Catalan tuff used to pave the floor. The table is recovered. Fiber rug in Ikea.

The facade

The window fence and the wooden gate are the originals that the house had, former home of a family of fishermen.

Kitchen with pantry

In the kitchen a space was reserved to place a pantry with the vaulted ceiling at two heights, since in the lowest area the original vault, of exposed brick, was preserved. The pantry was furnished with a module designed by Modus Vivendi, with shelves, removable baskets, wardrobe and several drawers.

Brighter kitchen

The kitchen was expanded by incorporating the adjoining room.

To receive natural light, part of the wall that communicates with the patio was replaced by pavement bricks. Furniture designed by Modus Vivendi. Bautek steel worktop.

Child's bedroom

In the girl's room, a red-painted arch separates the rest area, decorated in white, from the playground, painted in yellow. Washbasin, from Duravit. From Ikea: Benno toilet shelf, bed and bedside table with wheels.

Small bathroom

The combination of coatings characterizes the entire reform. Tiles, orange paint topped by a large mirror and blue paint alternated on the toilet walls.

Step to the bedroom

The bedroom door is sliding; Thus, when it opens, it does not impede access to the dressing room.

The glass quarters facilitate the passage of natural light into the corridor.

Main bedroom

The bedroom became independent from the dressing room by means of a Pladur wall painted in chocolate color with aluminum profiles. Having no bedside tables, a practical shelf was placed on the headboard. Structure of the dressing room, shelves and baskets, of Ikea.

Bathroom

In the bathroom, the colorful combination of materials stands out.

The area of ​​the wall above the toilets was left without tiling; part was used to place a mirror and part was dyed indigo, as if it were a painting. Washbasin, by Villeroy & Boch. Toilet, from Duravit. Car, by Pom D'or. Towels, of Monesal Grass.

FLAT

Key points of the reform:

- The living room, kitchen and bedroom were extended

- Installations and coatings were renewed