Others

A 53m² flat without partitions

A 53m² flat without partitions

A 53 m² flat can be large. That was the premise with which Paloma Martínez Gil, from the Argensolacuatro Architecture Studio, worked when he was in charge of the renovation of this Madrid home. The house, originally, had a small living room, two bedrooms - one of them small -, a bathroom and a separate kitchen. Based on a limited real space, Paloma worked on two fronts. On the one hand, a new distribution, with diaphanous environments that give a feeling of spaciousness; and on the other, the creation of windows that will prolong the outward perspective, and that will facilitate the entry of light. With the new project, the floor was divided into a zone by day and another by night. These are two almost symmetrical areas that share the floor surface around a central axis. The first consists of a large space shared by the living room, dining room and kitchen, without partitions that make each room independent. To get it it was necessary to remove the walls which, in the original distribution, separated the living room from the kitchen and an adjoining bedroom. Only one pillar, located in the center of the current hall and that could not be removed for architectural reasons, recalls the old space planning, with different narrow compartments.

The night area begins after a large sliding panel, which separates it from the day. The idea was to create a bedroom with bathroom and dressing room incorporated into the space that used to be part of the kitchen, the bedroom and the original bathroom. Again, the removal of partitions was key. Although to achieve the new distribution it was necessary to make other changes; for example, at the bottom of the dressing room a small area was reserved to install the necessary elements that did not fit in the kitchen open to the living room; the boiler, the washing machine and the iron, which are hidden behind a closet. The search for luminosity was the other line of work of the Argensolacuatro Architecture Studio. The extension of the windows, together with the new diaphanous distribution, it facilitated the circulation of natural light throughout the floor. The glass walls that make the bathroom independent contribute to this.

The furniture, with white lacquered pieces and clear upholstery, it becomes the best accomplice when it comes to reflecting light, and brings a dose of joy to a small house that is great in ingenious decorative solutions.

Advertising - Keep reading under Salon

It gained breadth by integrating the space that the adjacent hall and an adjoining bedroom occupied before the work. The windows extended to about 40 cm from the floor to facilitate the entry of natural light.

Sofa, by Bo Concept. Cushions, from Becara. Coffee table, from La Oca. Wooden tray, from Batavia. Stools: with tripod legs, Cucamona, and star-shaped, Teklassic. Carpet, from KP. Lamp, by Cucamona. Estores, from KA International. The pictures are from Brocar.

Open environment

By removing the partitions, a space was created that allows free movement between the living room and the dining room. The exempt pillar, which had to be maintained for structural reasons, was panelized to better integrate it. In addition to its architectural role, it was given a decorative function, since next to it was made a small table that was hidden inside the video and the stereo.

On the side table: picture, of Brocar and fossils, of Batavia.

Large format photo

A black and white extension of a mythical portrait of actor Paul Newman is contemplated from the living area.

The image becomes a key element of the decoration when the large sliding panel slides to the right to separate the living room from the rest of the house.

Hall

From the dining room you access the bathroom and the bedroom.

So that this passage area is not narrow, the bathroom walls were replaced by glazed panels.

The wall on the right was planned as a very valuable storage space, with a low cabinet and shelves with little bottom that reach the ceiling.

Dining room and kitchen

They were located next to the living area.

The dining table -with a circular envelope- and the old chairs, painted white and reupholstered with a fabric in sand tone, soften the straight lines of the kitchen furniture. As it opens directly to the living room, the cabinets were chosen with discrete fronts: white, matching the walls, and without handles.

Mesa by Ikea. Crockery and vases, of Fish. On the countertop, a painting by Brocar.

Bedroom

The headboard wall was coated with a wallpaper, a current trend in decoration. Its delicate print, in golden tones, envelops the bedroom in a cozy and intimate atmosphere.

The headboard was made in white lacquered DM and was completed with matching tables.

Ikea's bed. Quilt and cushions, from Becara. Vases, from Batavia. Brocar's painting.

The window

Light was a fundamental factor in getting the floor to convey a feeling of relief. Hence, the openings that led to the main façade were extended to the maximum allowed and replaced by large windows.

Underneath, a piece of furniture was made with storage space. Its surface is also used as a shelf.

Chair upholstered with a Jimmy Scooter fabric. A painting by Brocar and a sculpture by Batavia were placed on the base cabinet.

Bedside table

It is an excellent solution for small bedrooms, since it allows a custom design whose depth and width fits the needs of the space.

In this case, the switches included the switches to turn the general bedroom light on and off from the bed.

Headboard

The headboard was designed with the bottom just to place on it photographs and pictures, which rest directly on the wall without the need to make holes.

To enjoy reading, a flexo lamp with a base that barely occupies space on the surface of the bedside table was chosen.

The old bathroom has been integrated into the bedroom to make a dressing room that is accessed through a large opening without doors.

Lamp with articulated arm, from Batavia.

Bathroom

Of the whole house, it was the only room that lacked windows, hence the Argensola Architecture Studio four adopted different decorative solutions to facilitate the passage of natural light into the interior.

Crystal in the bathroom

The walls that make it independent from the corridor were replaced by glass panels. The others were covered with a glazed tile base topped with mirrors on the top that multiply natural light.

The sink

We like its design, with rounded corners and a perfect size for bathrooms where space is a precious asset. The sink has served as an incentive to probe in search of other models that, by measures or some other peculiarity, are perfect for mini bathrooms.

IDEAS TO WRITE

- The renunciation of rooms independent in favor of a diaphanous distribution with spaces shared by more than one environment, makes the floor seem more spacious.

- The furniture under continuous that runs along the wall of the facade, from the living room to the bedroom, allows for a valuable storage space.

- The hall is not a mere passage zone wasted; When hanging shelves on the wall, it becomes a bookstore that solves the need to store books in 53 m².