Information

An old rehabilitated warehouse

An old rehabilitated warehouse

Long before its current owner acquired it, This house was a warehouse. Its condition - a low with humidity and an obvious lack of maintenance - had deteriorated it to unthinkable extremes. However, its location in Lavapiés, a central district of Madrid, in a building built in 1916 seduced its owner. A comprehensive reform was imposed. For this, he relied on the Interior Design Studio of Paloma Angulo.

The thick load-bearing walls and metal beam slabs guaranteed a solid structure, which would admit drastic changes. The pavement, shattered by moisture, was removed. 30 cm of earth was excavated and a hearth was made that did not come into contact with the wet ground. The next reform was to recover the original level of the ceilings, with a height of 3.20 m. The old ones facade windows kept their openings, but they were renewed with steel profiles and crystals that provide natural lighting to the house. Also the plumbing and electricity installations were updated, and the heating, new in the house, achieved a comfortable atmosphere in the apartment.

Once the height of the ceilings was recovered and walls and floors were sanitized, it was only necessary to add materials that would give back to the house the feeling of comfort that it had lost. Wood, brick and white paint are combined to create cozy environments. In them, a vintage-inspired decoration with pop touches and color notes adds vitality to the set. Without giving up details, such as the bathroom door, which maintain the charm and authenticity of a time already passed.

Advertising - Keep reading under A very bright low floor

The windows, with steel profiles painted in Oxiron graphite, provide abundant natural light to the living room, formed by a seating area and a work corner.

Sofa, by Habitat. Vintage 4P: red armchair, coffee table, floor lamp, round table and black chair. Carpet by BoConcept. The painting and the ball on the floor are the work of the artist Mario Vela. On the sofa, blanket, Zara Home.

Work corner

It occupies a small space in the living room. It is formed by a table with the round envelope, to facilitate circulation, and a retro air chair. Located next to the window, it allows to work with abundant natural light.

A hall with personality

The entrance door is the original one of the house. Made of wood - with marked veins and an old peephole - announces, from the moment we arrived, that this house is different.

Letters on the wall, Vintage 4P.

Textiles that add color

The cushions in bright tones brighten the sofa and add a casual and casual air to the living area.

Cushions and blue vase, from BoConcept.

Decorate with flowers

Whether fresh or synthetic, they add an undeniable charm to the decoration. If you place them in a wide-mouth vase, fasten the stems with thread or wire so that they do not separate and maintain the composition.

Brick walls seen

When cleaning the walls during the renovation, brick partitions were discovered that, in some areas, were left visible. To enhance this effect of freshly chopped, plastic latex mixed with water was sprayed on it. The original wall was so thick that it allowed to make a shelf on which the sofa rests.

Table and table, Vintage 4P. Vases: blue, of Habitat and of colors, of BoConcept. Chameleons are a homeowner's design for Fauna Urbana Design.

Gray and red lounge

The lounge seats are upholstered in these two colors. Both tones form an excellent color pair that harmonizes with each other. The cushions, with red touches on the gray sofa, and with gray details on the red armchair, reinforce this colorful two-color game.

Carpentry caring

The door that gives access to the bathroom was found in the demolition of another building of the same era. It was actually the leaf of an old balcony, in wood with white, amber and green glass. At the time of retrieving it, it was locked and transformed into an original sliding door. In the chapter of the carpentry also highlights the floor - a pine platform installed on battens, stained slightly in white - and the 18 cm high skirting board topped with a small molding.

Integrated kitchen

By sharing space with the dining room, a feeling of greater amplitude was achieved. The pop air box and the retro lamp give a vintage touch to the eating area.

Picture by Mario Vela. Lamp and chairs, Vintage 4P. Mesa by Ikea. Dishes with owls, from Zara Home. Tureen, by Marcos Jara. Green vase and wooden fruit bowls, from BoConcept. Sideboard, from Brut Space.

Low bottom furniture

In the kitchen, the shelves and the small piece of furniture were chosen with a minimum depth, so that they did not recharge the space. The mirrored closet door reflects the opposite wall.

Passage area

The kitchen and dining room, which does not appear in this image, are located in the center of the house and serve as a passageway between the entrance and the living room. Although this central space lacks windows, it is illuminated thanks to the natural light that comes from the living area.

Appliances, from Edesa, Teka and Fagor. Cloths from Habitat.

Cooking zone

The tall furniture was replaced by shelves so that the space seemed more relaxed and facilitated the passage towards the rest of the house. Hence, low cabinets with white lacquered fronts and steel handles matching the worktop profile are chosen, which accentuate the horizontality.

Ikea furniture and white utensils.

Carpentry caring

The door that gives access to the bathroom was found in the demolition of another building of the same era. It was actually the leaf of an old balcony, in wood with white, amber and green glass. At the time of retrieving it, it was locked and transformed into an original sliding door. In the chapter of the carpentry also highlights the floor - a pine platform installed on battens, stained slightly in white - and the 18 cm high skirting board topped with a small molding.

Head of work

In the bedroom, part of the original seen brick was also left in sight. The lower area was plastered and left smooth, as a headboard.

Pictures and blanket, from BoConcept. Cushions, from Zara Home. Bedspread, from Hoss Intropia. The bedside table, the lamp and the blue vase are from Habitat.

Pictures to decorate

The motifs, reminiscent of the strokes of a children's drawing, add a casual atmosphere to the bedroom. The white paspartú allows highlighting the painting on the brick wall.

A bathroom with mix of textures

Different textures were combined in the bathroom. The black tiles in gloss finish alternate with brick and cement on the wall. On the pavement, the white tile is extended in the shower, which was carried out at the same level to ensure the continuity of the floor.

Basin, from Valadares, and toilet, from Roca. Grifería de Grohe, in Art and Bronze. Mirror, from Vintage 4P. The baskets were made by a craftsman. Towels: white, Habitat, and color, Zara Home.

Plan and distribution

- This floor does not reach 60 m², but its high ceilings give a greater feeling.
- The predominance of light tones on the floor, walls and kitchen furniture, coupled with natural light, make the space appear larger.

The distribution of the floor.
The distribution was organized in three zones, separated by load-bearing walls. In the first one was the hall, the bathroom and the bedroom. The dining room with the integrated kitchen was located in the central. And in the last one, the living room with a work corner. The permanent connection between these three zones, without doors that separate them, further enhances the depth.