Others

An old printing press transformed into a loft

An old printing press transformed into a loft

Who would say to see this apartment twice rehabilitated that originally it was a old printing press with a terraced house. From that time yet it keeps intact the wooden beams, the exposed brick or the pipes of the facilities. The company Kavac, specialist and pioneer in the development of lofts, acquired the space and turned it into independent floors around a patio. The second reform came from the hand of its current owner, an architect who saw in the enormous height of the ceilings (five meters at its highest part) the perfect excuse for create two heights and multiply the meters. The owner's creativity did the rest; resigned from the doors so that the light circulates through the house with all freedom.

Its diaphanous floor plan made it possible to distribute the 123 meters from a charming lobby presided over by a vintage dresser and the mythical Barcelona armchair, upholstered in cowhide. Light flows through two fronts: through a wall of pavements and a glazed interior patio that glimpses at the bottom of the house. Then there is the living area, the dining room and the large kitchen that form a perfectly defined multi-space, despite the desired absence of doors.

Next to the entrance, some stairs lead to the first of the heights, leading to the main bedroom connected to the bathroom. The second height was arranged next to the dining room, to create an isolated work area. The furniture, scarce but chosen, alternate the design with vintage pieces, inherited or of own creation. In short, a functional, open and dynamic space, ideal for living alone or as a family.

Advertising - Keep reading below A wall decorated with world map

The undisputed prominence in this area is for the XXL world map that covers an entire wall. It is flanked by two different shelves; one designed by the owner of the house to place the CDs and another metal, which serves as a pantry. Mural, from National Geographic Store (shop.nationalgeographic.com). Metro bookshelf, from Wikinsa.

Living room and dining room share space

A wooden bench introduces the seating area; Selected design pieces, such as the Barcelona armchair, by Mies van der Rohe rest on a fiber mat. In the background, the dining room and the kitchen. Ripples Bank of Batavia. Picture of Javier Gómez acquired in Brocar. Vintage lamp and sofa by Le Corbusier; both, in L.A. Studio Leather pouf-table, Artespaña.

A very bright hall

The warm light of the glazed patio illuminates the entrance, decorated with classic and designer furniture. Barcelona armchair in steel and cowhide, by L.A. Studio Floor lamp, from Ikea.

Dining room and library

Chaired by a bookshop, the dining room consists of a custom-made table designed by the owner, and chairs for six people. The stairs lead to the study. Bonde modular bookcase and Nandor chairs (€ 69.99 / unit), from Ikea. Arco lamp, by Flos.

Pop decoration

The 60's designs brighten up any stay; This is the case in this corner, with a wall wallpaper with circles of different sizes. Next to a very original bookcase, a retro sideboard was arranged. Wallpaper with pop motifs by Gancedo. Elipsis model shelf. Furniture of the 30s that the owner acquired in L.A. Studio

An island in the kitchen

At the bottom of the floor and overlooking the patio is the kitchen, equipped with drawers, drawers and marble countertop. In the middle the island was installed, with sink and countertop, and a trio of stools for express meals. Kitchen cabinets and stainless steel stools Julius model (€ 59.99 each). Everything from Ikea.

Well-used altillos

Thanks to the dimensions of the loft it was possible to make two heights; the first one, located next to the dining area, was dedicated to study, while the second one houses the master bedroom with its respective bathroom. From the stairs, of flown steps, you can see a corridor that communicates with the children's area, located just below. Thus it is possible to monitor children from above without feeling the continued presence of the elderly.

Attic master bedroom

The stairs leading to the master bedroom and the bathroom start from the entrance hall. Attic and with the original beams, the room receives natural light through a Velux roof window. Wallpaper Galaxy model, by Sophie Leblanc, in Tres Tintas. Table lamp model Tolomeo, of the firm Artemide, in Biosca & Botey.

Bathroom

Next to the bedroom, and without door, is the bathroom. In this space, wooden beams, exposed brick and contemporary design pieces coexist without stridence, such as the award-winning Vera washbasin or the acid glass door that conceals the shower. The floor is slate-type stoneware. Basin model Vera, from Duravit, in Calvo and Munar.